Szegedi bolgárok

A honfoglalás idején térségünk a bolgár állam peremvidékének számított, tehát az ide költözők már akkor találkozhattak bolgárokkal. A Bánátban letelepedő katolikus bolgárokon kívül, a XIX. század második felétől a II. világháborúig terjedő időszakban érkeztek többen Magyarország területére Bulgáriából. Ők kertészkedéssel foglalkoztak, és közülük sokan Szeged környékén telepedtek le.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint Szegeden 53-an vallották, hogy bolgár nemzetiségűek, 27-en, hogy az anyanyelvük bolgár, 33-an, hogy családi és baráti közösségekben használják a bolgárt. Mindezek alapján a statisztika szerint 78-an tartoznak a bolgár nemzetiséghez.

Szegeden két bolgár szervezet működik. A Bolgár Baráti Társaság 2005-ben alakult, a Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat 2006-ban. Mindkét szervezetben meghatározó a fiatalok jelenléte. Ők alkotják a közösség gerincét, szoros kapcsolatban állnak az egyetemmel, és aktív látogatói a bolgár kulturális programoknak.

A bolgár közösség legkiemelkedőbb programja az évente megrendezésre kerülő Szegedi Bolgár Kulturális Napok rendezvénysorozat, amelynek keretében, de azon kívül is bolgár zenekarokat léptetnek fel, néptáncot oktatnak, filmeket vetítenek, irodalmi esteket tartanak és kiállításokat szerveznek.