Bolgár táncok

Bulgária néptánchagyományai rendkívül archaikus vonásokat mutatnak. Az évszázadok során a bolgár területeken lezajlott etnikai, vallási és kulturális keveredés izgalmas tánc- és zenei kultúrát hozott létre. A táncok többnyire a közösségi összetartozás erejét kifejező lánctáncok, melyeket a táncosok szorosan (kézfogással, vállfogással, övfogással) összekapaszkodva táncolnak. Előfordulnak szólisztikus táncok is, mint például a racsenica, mely a tánc közben pörgetett kendőről kapta a nevét. A bolgár zenei világban az ortodox egyházi zene, a szláv többszólamúság és a keleties dallamok keverednek az ősi trák hagyományokkal. A bolgár népzenében igen gyakoriak páratlan ritmusú dallamok.

Szegeden, a Nemzetiségek Házában havi rendszerességgel lehet bolgár táncokat tanulni. A táncokat Majthényi Dániel, a békéscsabai Balkán Táncegyüttes vezetője tanítja.

A békéscsabai Balkán Táncegyüttes 1990-ben jött létre. Az alapítók célja a táncházakban megismert és megkedvelt néptáncok színpadi bemutatása, táncházakban való tanítása. Az együttes repertoárja felöleli Bulgária majdnem minden régióját. A koreográfiákat a tájegységnek megfelelő viseletben adják elő.

Bolgár táncházak időpontjai:
http://www.minority-szeged.hu/

Balkán Táncegyüttes:
http://www.balkan-tancegyuttes.hu/