Bolgár konyha

A bolgár konyhára az évszázadok során egyaránt hatott az európai és a török, valamint a közel-keleti konyha is. Jellegzetessége, hogy sok zöldséget, illetve tejterméket fogyasztanak.

A leggyakrabban használt zöldségek a paradicsom, paprika, hagyma, uborka, fokhagyma, padlizsán. A leggyakrabban használt tejtermékek a joghurt és a szirene (a görög fetához hasonló bolgár fehér sajt). Leginkább használt fűszer a csubrica (magyarul csombor vagy borsikafű).

A bolgár konyhában különösen nagy szerepe van a különböző salátáknak, melyeket mindig friss zöldségekből készítenek és általában szőlőpálinkával kísérve, előételként fogyasztanak. Legismertebb bolgár saláta az ún. sopszka saláta, mely kockára vágott paradicsomból, uborkából, paprikából és hagymából készül, a tetejére reszelt szirene (bolgár fehér sajt) kerül.

Jellemző tésztafélék az ún. banicák (rétesek), melyeket általában szirenével, spenóttal vagy póréhagymával töltenek meg.

A bolgár húsételek, melyek leggyakrabban sertésből készülnek, sok közös vonást mutatnak a bolgár, a szerb, a görög és a török konyha hasonló ételeivel. A bolgár kebabcse (roston sült kolbászkák) hasonlóak a szerb csevaphoz, a bolgár fűszeres kjufte (roston sült húspogácsa) a török köftéhez. A különféle húsos, főtt krumplis, paradicsomos muszakák, illetve a különböző zöldséges egytálételek, a gyuvecsek valamennyi balkáni ország konyhájához hasonlóan a bolgár konyhában is megtalálhatóak.

Az édességek közül nagyon népszerűek a karamell krém és a különböző torták, de jellemzőek bolgár konyhára a török eredetű, dióval töltött, mézes, szirupos édességek is, mint a baklava vagy a tulumba.

Sopszka saláta

Saláta

3 paradicsom, kígyóuborka, zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 15-20 dkg szirene (fetasajt), 1/4 csokor petrezselyem, olaj, ecet, só

A zöldségeket megmosom és megtisztítom. A paradicsomot, az uborkát és zöldpaprikát kockákra vágom. A hagymát és a petrezselymet apróra vágom. Összekeverem a zöldségeket, és megsózom. A salátát halomba rendezem és meglocsolom az olajjal és az ecettel. A reszelt szirénét a tetejére szórom.